documentaire film

21 mei / ultimo tango / Filmhuis de Spiegel / 14:00 uur

50 jaar tango van wereldklasse, Ultimo Tango. María Nieves Rego (80) en Juan Carlos Copes (83) ontmoetten elkaar op jonge leeftijd en dansten bijna 50 jaar lang samen de tango. In deze documentaire vertellen zij openhartig over hun hun liefde, hun haat en hun passie. Nieves en Carlos (Argentiniës beroemdste tangopaar) ontmoeten elkaar als ze veertien en zeventien zijn in een tangosalon. De vlam slaat al snel over. In de documentaire vertellen die twee ieder apart hun kant van het verhaal aan een groep jonge tangodansers.

Een bijzonder verhaal, want na vele jaren samen verlaat Juan haar voor een jongere vrouw. Ze blijven echter wel nog samen dansen, nu met haat en verachting voor elkaar. Hij fluistert haar tijdens het optreden nare dingen in het oor, en zij probeert op haar beurt nog beter te dansen zodat hij het moeilijker zal kunnen bijbenen. Uiteindelijk dumpt Juan haar na vijftig jaar, ook als danspartner.

De scènes voor de camera worden afgewisseld door het uitbeelden van Maria en Juan door de jonge tangodansers. De ‘tango nuevo’ van Astor Piazzolla onderstreept hun nieuwe dansstijl. Je hoeft geen kenner te zijn om te zien dat wat ze doen van wereldklasse is.