Luisterlezing door Bart Jan de Graaf en Les Gallants

06 mei / VENI, VIDI, TANGO / Tulip Inn / 16:00 uur

Cultuurhistoricus Bart Jan de Graaf schets hoe de tango naar Europa kwam, zag en overwon. De van oorsprong Argentijnse dans en muziek werd rond de Eerste Wereldoorlog een van de meest populaire muziekstijlen. Niet alleen in de moderne Europese metropolen als Parijs en Berlijn, maar evenzo in minder voor de hand liggende landen als Finland en Turkije groeide de tango uit tot een ware rage.

Al snel werd de tango ook ontdekt door ‘serieuze’ componisten: Kurt Weill, Igor Stravinsky, Maurice Ravel en anderen lieten zich gretig door de Argentijnse klanken inspireren. Maar eerst en vooral was de tango amusements- en dansmuziek die te horen was in de talloze ballrooms van het oude continent.  Dat de ‘authentieke’ Argentijnse tango – zelf een mengelmoes van o.a. Afrikaanse, Zuid-Europese, Slavische en Joodse muzikale tradities en genres – daardoor opnieuw van gedaante veranderde en ‘Europees’ werd, is één van de meest onderbelichte maar tevens een van de meest interessante aspecten van deze warmbloedige muziek. Zoals het hoort is de tango daarmee een volbloed bastaard geworden, met een verrukkelijke liederlijke stamboom.  

Bart Jan de Graaf duidt in deze lezing de muzikale kruisbestuiving die de Nieuwe en de Oude Wereld met elkaar verbindt. En hoe dat klinkt, laat het fameuze duo Les Gallants horen, bestaande uit de Luxemburgse sopraan Cynthia Knoch en de Friese accordeonist Foppe Jacobi.

entree @5,–

www.goldentulip.com / +31 45 574 13 55 
Golden Tulip,  Emmaplein 17,  Heerlen